Medium Density Fiberboard (MDF) kon tot op heden niet gerecycled worden. Daar is nu een doorbraak in gekomen. Vanaf 1 maart 2024 kunnen MDF-houtresten via het Wood Loop inzamelingssysteem ter recycling worden aangeboden aan de fabriek van Unilin Panels in Noord-Frankrijk. Hier worden de vezels herwonnen voor de productie van nieuwe MDF-platen. Dankzij de officiële goedkeuring van de Nederlandse en Franse overheid is het nu mogelijk om meer hergebruik van de grondstof MDF mogelijk te maken. Op deze wijze kunnen we vanuit Nederland jaarlijks 40.000 ton aan circulaire grondstof laten verwerken.

Snelkookpan
Door een innovatie van Unilin Panels is het recyclen van MDF nu mogelijk. “Het hergebruiken van MDF-restanten is een nieuwe, door ons gepatenteerde techniek”, vertelt Kristof van Hoye van Unilin Panels. “Eerst bevochtigen we de MDF-platen met stoom. Daarna worden de platen verwarmd en onder zeer hoge druk gezet, als een soort snelkookpan. Daardoor komen de vezels als popcorn los. We gebruiken die vezels als grondstof voor nieuwe MDF.” Unilin is het eerste bedrijf ter wereld dat dit op industriële schaal kan realiseren en doet dat in de fabriek in Bazeilles in Frankrijk.

Groei deelnemers van Wood Loop
“Het toevoegen van MDF-recycling als nieuwe materiaalstroom geeft een belangrijke impuls richting verdere CO2-besparing en het behalen van onze maatschappelijke doelstellingen. Het was al mogelijk om spaanplaat en overig AB-hout op deze manier te recyclen en daar komt nu MDF bij”, aldus Kees Hoogendijk, voorzitter Stichting Wood Loop en directeur Koninklijke CBM. “Daarmee streven we ernaar meerwaarde voor de bedrijven te creëren en het aantal deelnemers aan Wood Loop te vergroten met in 2024 een groei naar minimaal 200 deelnemers.”

Wood Loop
Wood Loop is een ketensamenwerking tussen branchevereniging Koninklijke CBM, houtleverancier Baars & Bloemhoff en producent Unilin Panels uit België. Het doel van stichting Wood Loop is om via de meest efficiënte én kortste route, de houtresten bij alle meubelmakers en interieurbouwers in Nederland op te halen en aantoonbaar te laten recyclen. De Interieurbouw en Meubelindustrie verwerkt circa 2http://www.wood-loop.nl00 kiloton aan MDF per jaar. Dit is zo’n 32% van de totale afvalhoutstroom (635 kiloton) die jaarlijks verwerkt wordt in de productie van meubels en interieurs.

Meer informatie en registreren als deelnemer kan via wood-loop.nl